Recepten & Voeding

Dorayaki: overheerlijke Japanse gevulde pannenkoekjes

4 februari 2016

Mitch en ik zijn afgelopen weken een beetje begonnen met nadenken over een nieuwe verre vakantiebestemming ✈️ . We zijn er nog niet helemaal uit wat het gaat worden, maar door al dat dromen over mooie verre reizen moest ik weer aan de overheerlijke gevulde pannenkoekjes ? denken die ik in Japan heb gegeten.

Dorayaki-7102

Na een korte speurtocht ? op Google weet ik nu hoe ze heten: Dorayaki. De pannenkoekjes heten zo omdat de vorm op die van een gong (Japans: dora) lijkt. Volgens de legende was samoerai Benkei ondergedoken bij een boer, maar bij zijn vertrek vergat hij zijn gong. De boer zou vervolgens de gong gebruikt hebben om pannenkoeken op te bakken. Bij gebrek aan een gong, gebruik ik gewoon een koekenpan ?.

De pannenkoekjes zijn gevuld met anko: zoete pasta van rode andukibonen. “Bonen?” denk je nu misschien, maar geloof me: dit is echt echt echt heel lekker zoet! ? Anko kun je zelf maken, maar ook kant-en-klaar bij de toko kopen. 

Boodschappen (±12 dorayaki)

– 160 gram tarwebloem
– 1 theelepel baking soda
– 2 eieren
– 100 gram suiker
– 1/2 eetlepel honing
– 120 ml (amandel)melk
– Anko, kant-en-klaar of klik hier voor het recept
– Piepklein beetje boter of ghee om in te bakken

 

Geen tijd om anko te zoeken of te maken?
Vervang het door Nutella, jam, bananenpuree of wat dacht je van appelstroop?!

 

Let’s cook!

1. Zeef het tarwebloem boven een mengkom en voeg de baking soda toe.
2. Meng in een andere kom de eieren, suiker, honing en amandelmelk met een garde.

Dorayaki-7036
3. Voeg het eiermengsel toe aan de bloem en roer alle klontjes eruit met een garde (zachtjes met de mixer mag ook, niet opkloppen!)
4. Zet op het aanrecht alvast een bordje met een nat keukenpapiertje erover klaar.

Dorayaki-7042
5. Verhit het piepkleine beetje boter of ghee in de koekenpan op middelhoog vuur. Het moet echt precies genoeg zijn om de bodem van de pan een beetje vettig te maken. Gebruik eventueel een kwastje.
6. Als de pan heet is, schep je met een sauslepel een deel van het beslag in je pan zodat er een klein pannenkoekje ontstaat. Maak 2 pannenkoekjes naast elkaar in de pan. Don’t worry als ze niet perfect rond zijn, dat lukt mij ook niet altijd.

Dorayaki-7056
7. Bak de pannenkoekjes tot dat er bubbels beginnen te ontstaan, draai ze dan om en bak nog 1 minuut.
8. Haal de pannenkoekjes uit de pan en leg ze onder het keukenpapiertje om even af te koelen.

Dorayaki-7055
9. Doe een eetlepel anko op een van de pannenkoekjes en leg de andere er bovenop.
10. Druk de randen aan en wikkel de dorayaki in een stukje plastic folie. Druk nogmaals goed aan.
11. Ga verder bij stap 6 totdat je beslag op is.

Eet smakelijk!

Dorayaki-7096

 

Toevallig komt 11 februari 2016 de film ‘An‘ in de filmhuizen. Dorayaki speelt hierin een grote rol:

0

Nog geen reacties

Plaats jouw reactie